Valors, també a les cuines

Quan fa uns anys vam plantejar-nos entrar a gestionar cuines escolars, ho vam fer convençuts que teníem molt a aportar respecte a una realitat que coneixíem des de dins. Així, va néixer Menjadors Educatius, amb la clara voluntat d’incorporar-hi el nostre tarannà i principis irrenunciables per aplicar-los al sector de la restauració col·lectiva. Avui, que aquest projecte ja és un somni consolidat, podem fer un repàs del que considerem que hem aportat, humilment, a les Entitats que ens fan confiança i el que oferim a les que esperem ens en facin en un futur.

Així com molts actors del sector han fet històricament el camí des de la restauració cap a l’educació, Valors va recórrer aquest camí en sentit invers. I creiem que això suposa el primer valor afegit en quant al projecte que plantegem dins el temps de migdia. Incorporar el menjador escolar com a part de l’educació transversal dels infants va ser un pas natural i que ens ha dut a fer les coses d’una altra manera, plantejant reptes pedagògics que sovint van en detriment de la comoditat del dia a dia. Que els nostres monitors comparteixin àpat amb els infants, el projecte de la Leo Científica, del Poble dels Valors o el “Jo Monitor” en són alguns exemples.

Igualment, des de l’inici, vam voler posicionar-nos a nivell del producte que entra a les nostres cuines, i ho vam fer com a ferms defensors de la proximitat i del producte fresc i ecològic i rebutjant intermediaris que no aporten valor o pre-cuinats industrials amb els que hem après a conviure. En els nostres menús no plantegem grans revolucions però sí petites innovacions, en tastets, que sabem els infants acceptaran i que passaran a formar part del nostre projecte pedagògic a llarg termini. Menjar tradicional, però repensat per incorporar totes les bondats del millor producte, de les millors tècniques de preparació dels aliments i de les tendències sensibles a cada centre.

I finalment, el toc humà. La peça clau per tal que els infants gaudeixin cada dia d’una experiència culinària nova: les nostres cuineres i cuiners. En aquest aspecte el procés intern que ens va fer assumir el repte de la restauració té molt a veure amb el fet que a dia d’avui ens preocupem de manera genuïna pels pilars de Menjadors Educatius. Escoltem, donem confiança, formem i estem dia a dia al costat del nostre principal actiu. Res del que imaginem, seria possible dur-ho a la pràctica sense la seva complicitat.

Sota aquestes bases seguirem treballant, amb vocació de servei i amb ganes de formar part de cada centre, de ser un més dins de cada família educativa. Seguirem ferms en els nostres principis, treballant amb pageses i pagesos de confiança, amb ramaders i ramaderes que ens deixin tastar el producte i que creiem que poden formar part del que estem construïnt.

La restauració ja forma part de nosaltres i des de Valors seguirem treballant perquè els infants entenguin la bondat d’una alimentació saludable. Atents, propers i implicats. No sabem fer-ho d’una altra manera.

Bon profit!