01. És millor el producte ecològic del convencional?

01. És millor el producte ecològic del convencional?

Quins són els beneficis del producte ecològic?
Aquesta és una pregunta que es formulen cada dia molts consumidors, en part provocada per la diferència de preu existent entre els productes ecològics i els convencionals però també per l’excés d’informació que tenim al nostre abast quan hem de prendre decisions de consum. En primer lloc, però, cal conèixer el motiu i el context històric que explica l’auge d’aquests productes.

En els anys 80 i 90 es produeix una crisi de confiança per part dels consumidors degut a diferents escàndols alimentaris que tots recordareu, com el de les vaques boges, l’ús d’antibiòtics i hormones prohibides en animals, dioxines, etc. Aquests fets van provocar que els consumidors comencessin a exigir un canvi en la producció i el tractament de certs aliments incrementant, per tant, la demanda de productes ecològics.

Però la pregunta principal és: què és un producte ecològic i, en què es diferencia d’un producte dels que anomenem convencionals?

Un aliment ecològic o biològic (són sinònims) és aquell que prové de l’agricultura o ramaderia homònima i que es produeix, per tant, sense l’ús de substàncies químiques de síntesi com pesticides, fertilitzants i/o medicaments. És un producte que s’obté respectant el ritme de creixement de plantes i animals i que està elaborat sense la utilització de substàncies artificials que podrien tenir un efecte perjudicial sobre el nostre cos.  

Llavors, només això justifica escollir un producte ecològic enlloc de continuar consumint producte convencional? Existeixen diversos motius afegits per fer-ho. En primer lloc, perquè majoritàriament estarem fomentant l’agricultura sostenible i de proximitat: l’ús de tècniques tradicionals, sense pesticides i conservants ens retorna a conceptes com el producte de temporada, que es contraposa al que veiem en grans superfícies. Però no només trobem beneficis en l’agricultura. La ramaderia ecològica es fonamenta en un tracte ètic cap als animals prioritzant el seu benestar, viuen en llibertat seguint el seu procés biològic i de maduració i s’alimenten amb producte ecològic desenvolupant millors característiques organolèptiques.

En definitiva, consumir ECO vol dir consumir sabor i olor, vol dir consumir producte que no està genèticament modificant (no OMG), que no conté pesticides, fertilitzants o medicaments sintètics i que en trets generals, és de millor qualitat.

Consumir ecològic és una decisió de consum individual vinculada a molts factors i que en qualsevol cas no és ni restrictiva ni excloent. Menjar producte biològic forma part d’un estil de vida i cada dia són més els qui descobreixen nous sabors i es convencen dels beneficis que els aporten a molts nivells. Consumir ECO és practicar un consum responsable i sostenible i sovint porta implícit interessar-se per com arriba cada producte a la nostra taula.

Com podem assegurar-nos, per tant, que el producte que comprem és ecològic certificat? Només hem de fixar-nos en l’etiquetatge. Tots els productes ecològics han de tenir el segell que certifiqui que prové de producció ecològica. Cada Comunitat Autònoma té un segell propi, però el que trobem a Catalunya és com el de la imatge. Busqueu-lo!

En definitiva, escolliu lliurement, però amb tota la informació disponible. A Valors ho hem fet i és per això que als nostres menús incorporem fruita, verdura, llegum, arròs, pasta, carn, iogurt, pa i altres productes ecològics certificats. Creiem que infants i adults mereixen un producte lliure de d’additius que puguin ser nocius per la salut i el medi-ambient i que conservi un sabor i olor genuí.

Nosaltres, seguirem treballant per difondre les bondats d’una cuina saludable i d’un consum responsable i conscient. Aquest és el primer de molts articles a través dels quals ens endinsarem en conceptes d’actualitat vinculats a la nutrició infantil i a l’alimentació equilibrada i nutritiva. Igualment, us animo a que em feu arribar els vostres dubtes i comentaris, respecte als menús de Valors o neguits que tingueu respecte a temes quotidians relacionats amb la nutrició. Estaré encantada d’anar-vos contestant a través d’aquest espai i de que les meves respostes puguin ajudar a com més persones, millor.

A Valors ens agrada ser persones i ser propers. Crec per tant que aquesta és una magnífica oportunitat d’acostar-nos a les comunitats dels centres amb els que treballem i que pot ser una molt bona manera d’aportar valor, no creieu?

Aquí us espero, un cop al mes, per tal de parlar sobre allò que ens apassiona: l’alimentació dels més petits i tot allò que envolta un estil de vida sa, equilibrat i sostenible. Us espero! Fins aviat!

Andrea Rodríguez, Col·legiada Nº CAT000899
Responsable de Nutrició a Valors, Menjadors Educatius
arodriguez@valorsipp.com