3.- Meatless day o dia sense carn

3.- MEATLESS DAY O DIA SENSE CARN

Porto temps volent escriure aquest article ja que crec que diu molt de mi. M’agradaria poder parlar-vos del meatless day o dia sense carn. Considero que no només és una iniciativa per deixar de menjar productes d’origen animal un dia, crec que va més enllà. És un estil de vida i poc a poc ho anireu veient al llarg d’aquest article. La meva idea principal és explicar les raons per les quals a Valors apostem per introduir un o més cops al mes un menú en el qual no hi hagi cap producte d’origen animal (carn, peix, ous o làctics i els seus derivats).

Per tant, què significa meatless day? D’on prové aquesta iniciativa? Meatless day significa “Dia sense carn” i aquesta idea neix a la Primera Guerra Mundial quan a Estats Units es va impulsar la disminució del consum de productes animals degut a temes econòmics i per la poca disponibilitat d’aquest tipus de productes. Però no va ser fins a finals dels anys 90 quan, al Regne Unit, es va tornar a impulsar aquest moviment de la mà d’artistes coneguts com l’ex-Beatle Paul McCartney i la seva dona Linda sota el nom de #MeatFreeMonday. Per portar-lo a terme es va escollir el Dilluns perquè s’ha vist que és el dia que la gent és més sensible a cuidar-se després dels excessos del cap de setmana, però la idea és que aquesta iniciativa s’allargui també a altres dies.

Quines són les raons per les quals les persones s’adhereixen a aquest moviment? Per diferents motius: per reduir la petjada de carboni que produïm, millorar la nostra salut i lluitar en contra de la crueltat animal, entre altres.

 1. Reduir la petjada de carboni. La petjada de carboni és la quantitat de recursos naturals (com l’aigua) que es necessiten per l’elaboració o producció d’un producte. Els productes alimentaris que més petjada de carboni produeixen són els d’origen animal i tots aquells productes d’importació (sobretot per temes de transport). Un exemple clar és que per produir 1kg de carn, s’utilitzen entre 15 i 20kg de cereals i 15.000L d’aigua. En canvi, per a aconseguir la mateixa quantitat de cereals, només es necessiten uns 4000L. 
 1. Millorar la salut: a finals del 2015, l’OMS va treure a la llum un comunicat en el qual va classificar la carn vermella i carn processada en el grup 1 de carcinogenitat en éssers humans, al mateix nivell que el tabac o l’amiant.
 2. Lluitar contra la crueltat animal: al haver-hi una sobreexplotació del recursos animals, per la seva alta demanda, les condicions en les que hi viuen no són les més idònies.

Receptes

Per poder portar-ho a terme, us facilitaré un parell de receptes que crec que poden ser introduïdes als infants de forma progressiva.

Ingredients:

 • Pasta
 • Tomàquet natural triturat
 • Llenties
 • Ceba o all
 • Orenga o alfàbrega
 • Oli
 • Sal

Elaboració:

Per fer la bolonyesa de llenties només necessitarem fer un sofregit com fem habitualment, amb tomàquet i all o tomàquet i ceba i li afegim les llenties, prèviament cuites.

Per tal de que la tolerància per part dels infants sigui millor, ho podem triturar.

Al combinar un cereal com la pasta amb una llegum com són les llenties aconseguim una proteïna completa, tot i que no caldria combinar-les en un mateix àpat. Podem complementar aquest plat amb una verdura de primer, com per exemple una amanida o una crema de verdures.

Podeu trobar la recepta complerta a: https://danzadefogones.com/bolonesa-de-lentejas/

Ingredients:

 • Cigrons secs
 • Ceba
 • All
 • Coriandre, julivert i comí
 • Bicarbonat
 • Sal i pebre negre
 • Oli d’oliva
 • Per la salsa de iogurt vegà: iogurt de soja, all, llimona, coriandre i sal

Per fer els fàlafels, hem de deixar els cigrons en remull la nit anterior. Un cop remullats, els escorrem i els triturem amb tots els ingredients, excepte l’oli.

Fem unes boles petites amb la massa que ens ha sortit i els fregim amb l’oli molt calent. També es poden fer al forn.

Per fer-los al forn, el precalentem a 200ºC. Deixem els falafels al forn durant 30-45 minuts. Als 15 minuts més o menys és convenient dona’ls-hi la volta.

Podeu trobar la recepta complerta a: http://delantaldealces.com/receta-de-falafel/

Des de Valors, creiem que una alimentació basada en productes frescos i de proximitat són la millor opció per als més petits. Apostem per provar diferents tipus de verdures, hortalisses i fruites i poc a poc anem introduint dies de proteïna vegetal, tot i tenir en compte els gustos i l’acceptació per part dels infants, buscant la combinació que millor s’adapti a cada cas.

A través d’aquest article us volia transmetre una de les causes en les que es cimenta el nostre interès en fer pedagogia en pro de la proteïna vegetal com a substitut de l’animal en alguns àpats. Creiem sincerament que és una manera més d’ajudar al nostre ecosistema i a la salut dels més petits.

Qualsevol dubte que tingueu, podeu contactar amb mi a través del meu correu electrònic: arodriguez@somvalors.com