La Màgia de la Terra i els Aliments

Aquest curs, Valors aprofita l’oportunitat que ens dóna el fet de poder elaborar els menús escolars i treballar alhora com educadors en temps de lleure, per posar en marxa un projecte engrescador i divertit on conflueixen dos dels nostres principals actius: el nostre capital humà i les ganes d’experimentar, aprendre, superar-nos i divertir-nos amb els nens i nenes.

“… els nostres principals actius: el nostre capital humà i les ganes d’experimentar, aprendre, superar-nos i divertir-nos amb els nens i nenes.”

El projecte l’anomenem La Màgia de la Terra i dels Aliments i en ell interactuen les experiències que introduïm a través de la Leo, el nostre personatge central, el nostre saber fer, la implicació i la motivació dels equips de cuina, el color i la creativitat que hi posa la nostra responsable d’imatge, l’Andrea Augusto i com no, l’entusiasme i el treball dels educadors de Valors a cada centre on treballem. Gràcies a ells, aconseguim transmetre i motivar als infants, principals protagonistes d’aquest projecte.

I segurament us preguntareu… I com ho feu?

Doncs som-hi! La Leo, cada mes ens visita a les escoles i ens presenta un país, a través d’un conte, una cançó, o jocs populars que ha après al llarg dels seus viatges pels països que visita. Amb aquest fil conductor, ens ensenya les propietats dels aliments que treballem a cada estació i els nens i nenes poden experimentar-hi. A més, a través de tallers i activitats ens endinsem en les tradicions i costums de cada país, en tot allò que té a veure amb l’alimentació i la socialització, donant valor a les cultures que cohabiten al planeta i lloant-ne la diversitat. La Leo ens obsequia sempre amb la imatge de l’aliment del mes, que treballem i posem al Mapa de La Terra i dels Aliments, assimilant la procedència històrica del producte i l’evolució del mateix fins arribar als nostres plats.

La nostra nutricionista, l’Andrea Rodríguez, tenint en compte la tradició  gastronòmica de cada país i adaptant-la a les necessitats dels infants, crea el menú temàtic i identificatiu del país que treballem, que quan arriba el dia, els nostres cuiners i cuineres elaboren amb tot l’amor i dedicació. En moltes ocasions, com veureu a les imatges, els nostres equips de cuina també volen participar de la festa disfressant-se i interactuant amb els nens. És un clima màgic que ens omple de satisfacció fomentar.

I quin és el benefici pels infants?

Doncs són diversos i intentaré explicar-los resumidament:

  1. Aprenen la màgia de l’alimentació en el sentit que és un acte quotidià que ens transforma i ens afecta profundament. A més, el seu estudi ens permet interactuar i socialitzar-nos, duent a terme experiments, pintant amb els pigments d’alguns aliments i moltes altres activitats que introduïm al llarg de les setmanes. 
  2. Veuen que tot i que avui, degut a la globalització trobem la majoria d’aliments a qualsevol punt del món, fa molts i molts anys no era així i cada aliment es cultivava en un indret diferent de la terra. Hem conegut les mandarines a la Xina, la Carbassa, originària de Centre Amèrica, els Dàtils, del Marroc o les patates dels Andes, a  Sud-amèrica.
  3. Els nens i nenes que tenen lligams familiars amb aquestes cultures es senten protagonistes i comparteixen amb els seus companys i companyes coses que fins ara quedaven per ells, com utilitzar uns pals xinesos, com es cuina un tajine, com es gaudeix d’una cúmbia o la dificultat d’escriure en idiomes i caligrafies desconegudes a casa nostra. Amb tot això, la resta d’infants aprenen coses noves i coneixen la realitat diversa i rica que els envolta.
  4. Tots tenen la possibilitat de tastar un menjar nou i una altra manera de cuinar i de compartir el dinar.
  5. Interactuen amb l’equip de cuina i aprenen a donar valor a la seva tasca.
  6. Durant uns quants dies, l’espai de migdia de l’escola es trasllada a una cultura diferent, jugant, fent tallers, disfressant-se, ballant i en el fons gaudint a la vegada que educant-se.

Us deixem unes fotografies de diferents escoles en les que treballem aquest projecte i us convidem a que llegiu el proper article interessantíssim sobre els viatges de la nostra amiga Leo!

Raquel Castells
Responsable Pedagògica