L’entrevista: S’ha Acabat el Bròquil

Un dels pilars de la nostra tasca com a gestors de cuines en centres educatius és trobar el millor producte i fer-ho de la mà de projectes que comparteixin els principis de Valors. El Bròquil n’és un clar exemple i és per això que confiem a l’Elm i a l’Ivan el subministrament de molts dels nostres centres que nodreixen a diari de fruita i verdura ecològica certificada.

S’ha acabat el Bròquil és un projecte cooperatiu d’agricultura ecològica de proximitat, que forma part de la Xarxa de productors Agroecològics del Maresme. És un projecte jove que treballa unes terres on fa més de 10 anys que no s’hi desenvolupava cap activitat que fes ús de productes químics. L’objectiu? Continuar amb la tasca de dues generacions i fer-ho respectant l’entorn i millorant-lo, en la mesura del possible.

Estem molt orgullosos de treballar amb ells a diari i és per això que hem demanar a l’Elm i a l’Ivan, cares visibles del projecte, que ens responguin unes quantes preguntes que us resumim a continuació. Esperem que ho trobeu tan interessant com nosaltres!

Abans d’entrar en el detall del vostre projecte, una mica de context. Sabeu que hi ha molta polèmica entorn les bondats del producte ecològic i, tot i que s’ha avançat molt en la conscienciació de la gent respecte al que mengem (i en el seu consum), hi ha molt per fer. Com defensarieu l’agricultura ECO davant la tradicional?

L’agricultura ECO és infinitament més respectuosa amb el medi ambient i, al contrari del que es sent dir, és perfectament capaç de produir prou aliment per abastir la població. Assegura també unes bones pràctiques agrícoles que repercuteixen en una major biodiversitat, més qualitat dels sòls, una menor dependència de les grans corporacions darrere la majoria de fitosanitaris i llavors, una major varietat de cultius i més control en l’apartat de sanitat vegetal.

Expliqueu-nos el vostre projecte i l’ideari que hi ha al darrera. Com a proveïdors nostres, creiem essencial poder transmetre els valors que defensen els nostres proveïdors, que són els nostres, al cap i a la fi.

Vam recuperar les terres ermes d’un dels nostres avis i vam començar servint cistelles de verdura de temporada. Amb molta feina vam anar ampliant les terres, i ajuntant-nos amb altres pagesos ecològics del Maresme hem pogut arribar a oferir una gran varietat de productes, que és un dels nostres punts forts. Ens encanta el tracte proper amb els clients i treballar amb bona gent. Som joves i amb molta empenta, ens estimem la nostra feina i treballem fort per seguir-la fent molts anys.

Les cadenes d’intermediaris entenem que estan fent molt de mal al primer sector (sobretot si no aporten valor). En el nostre cas, comprem directament a productor per evitar-les. Ens pots explicar com creus que no fer-ho perjudica els productors?

Passar per intermediaris sempre implica un cost, a vegades justificat i moltes vegades exagerat. Qui treballa la terra sap com costa produir, com la feina de molts dies se’n pot anar en orris per causes més enllà del nostre control. És important posar en valor el nostre producte i recompensar aquells que produïm davant dels que especulen amb un parell de trucades de telèfon. I el millor és que així qui compra s’assegura un producte fresc, impossible d’igualar per un intermediari, a part d’ajudar a mantenir el nostre territori cuidat i net i a frenar l’èxode rural.

Entrem al terreny que ens toca directament, el dels infants. Per nosaltres fer una tasca pedagògica de respecte pel producte, el productor, la proximitat i el producte de temporada és essencial per crear unes bases sòlides als que seran els consumidors del futur. Quina és la vostra idea al respecte? Com creieu que es pot treballar amb petits i grans per tal que valorin cada cop més la producció ecològica?

L’alimentació és fonamental. Fonamental! Vigilar el que mengem i saber què ens aporta és molt important, i saber d’on ve i com es fa més interessant del que es sol pensar. A través del menjar podem aprendre infinitat de coses d’una cultura, d’un territori, de nosaltres mateixos i dels aliments en si mateixos.

Comprendre el valor afegit que un producte ecològic té respecte un altre ens fa adonar d’aspectes que solem obviar, i desperta l’esperit crític, sempre necessari.

Per acabar i com a conclusió, què diries a les famílies dels nostres centres, els fills i filles de les quals consumeixen a diari les vostres fruites, verdures, arròs i llegums ecològics?

Primer de tot, moltes gràcies! Fent aquesta tria, no només ajuden als seus fills i al seu benestar, també ajuden a moltes famílies i emprenedors a seguir cuidant del nostre territori i recolzen a un sector del país sovint oblidat per l’administració, tot i comptar amb el suport de la població.