Tots fem Sant Jordi!


La Diada és dels llibres i de les roses però també de la creativitat! Petits i grans fem d’aquest dia tan bonic una festa per als cinc sentits treballant manualitats i valors que volem que perdurin per sempre.

 

“La diada de Sant Jordi, és diada assenyalada”…

… i mai no hi han faltat: els llibres i les roses, la llegenda, la princesa, el Cavaller Sant Jordi i el drac..

Manualitat de Sant Jordi dels nens de Valors

Amb el pas del temps la mirada de la llegenda ha anat variant gràcies a la implantació de nous valors amb què tots volem crear un futur millor. Els personatges de sempre han anat mutant fins a assumir nous rols: princeses independents, cavallers que llegeixen, dracs que no són gens violents…

Les versions, però, no tindrien sentit si no coneguéssim el primer argument, perquè conèixer la literatura és saber més de la nostra història i de l’evolució. No som aquí si no sabem d’on venim, i som aquí gràcies a la creativitat i el pensament.

En els espais de lleure com l’estona del menjador o les activitats extraescolars, els educadors i els infants hi posen els cinc sentits perquè la festa llueixi encara més.

I mentre fan diversos tallers, treballen moltes coses: la imaginació quan pensen què faran, la psicomotricitat fina quan treballen amb les mans, la creativitat quan es deixen fluir, el compartir quan treballen amb els companys, la il·lusió quan gaudeixen i pensen en el resultat final, la cooperació quan busquen una fita comú o l’amor propi quan, del no res, en surt art, cultura i estimació!

Treballen la cura del medi ambient quan reciclen o el llenguatge quan llegeixen i conversen… I són moltíssimes més les habilitats, capacitats i valors que treballen sense adonar-se’n! Per a reinventar-se, per a ser resolutiu i resilient! Perquè l’emoció va lligada a tot això, així com el gaudir, mentre s’està fent.

Els educadors en el lleure també tenen la gran tasca de motivar i d’il·lusionar, de deixar un espai per a què els nens i nenes desenvolupin la seva creativitat, i s’acostumin a donar-los ales, i així posar el seu gra de sorra perquè, quan siguin grans, els costi menys deixar anar la ment.

Un dia, quan siguin més grans i vagin passejant entre parades de llibres i roses, amb un sospir s’ompliran de records, i se sentiran plens de tota aquella força i coneixements que van adquirir quan eren petits. I segurament no pensaran en les equacions o en la gramàtica que van aprendre sinó en la valentia de saber fer i desfer, de crear i de compartir coneixements. La creativitat no és propietat de ningú, però s’ha d’exercitar cada dia una mica perquè no deixi de fluir.

Feliç diada de Sant Jordi!

Raquel Castells
Departament de Projectes educatius i creatius