Aquests són els nostres principis, aquest és el nostre projecte

 

Quan vam començar fa uns anys amb el nostre projecte de cuines escolars, vam llençar-nos-hi amb un principi irrenunciable, el de comprar proximitat. Però comprar proximitat implica molt més que l’estalvi en el transport i la corresponent reducció en l’emprempta ecològica. Implica passar de tenir com a proveïdors a grans distribuïdors a tenir partners. I què implica tenir un partner? Doncs per nosaltres, compartir principis, manera de treballar, valors (valgui la redundància). Per nosaltres un partner és aquell que planifica la producció del camp o les granges pensant en tu, amb el que t’asseus i treballes colze a colze per buscar l’equilibri on es cumpleix la màxima del win-win. 

Els camps des d’on arriba la nostra verdura, a escassos 12Kgs de Barcelona.

Els camps des d’on arriba la nostra verdura, a escassos 12Kgs de Barcelona.

A Valors no entenem una altra manera de treballar, i és per això que dediquem una part del nostre temps a assegurar-nos que podem estar orgullosos de tot allò que arriba a la taula dels nostres clients més exigents (els nens i nenes). I això no es fa de cap altra manera que trepitjant camps, granges i escorxadors. Entenent quins partners comparteixen amb nosaltres la passió per la feina ben feta, el sentit del treball, la tradició i la cura de la salut i el medi-ambient. Quan parles amb un agricultor o amb un ramader vocacionals, notes immediatament com se’ls hi i·lluminen els ulls. Sents si han viscut l’ofici des de petits, si tenen més o menys tolerància per la feina mal feta, si s’autoexigeixeen o comparteixen tot allò que tu consideres imprescindible per treballar sota el paraigües de Valors. Només aquells amb els que treballem com una extensió de nosaltres mateixos passen a ser els nostres partners.

La programació del que es plantarà a cada camp és una tasca compartida. Els grans reptes, els canvis de temporada.

La programació del que es plantarà a cada camp és una tasca compartida. Els grans reptes, els canvis de temporada.

Hem conegut enormes professionals del primer sector al llarg d’aquests anys, alguns dels quals avui podem considerar com un dels nostres. I tenim la tranquilitat de saber com treballen, de conèixer les seves terres, les famílies, els empleats, les tècniques amb les que cultiven cada fruita, cada verdura, la manera en que tracten el bestiar. Amb cada visita aprenem l’ofici i entenem que cada peça de fruita, cada enciam i cada tomàquet tenen darrera una història apassionant. Sabem que les flors que envolten el troç estan plantades per atraure els insectes i així no necessitar tants pesticides. I sabem que és un sobrecost. Sabem (perquè toquem) els productes amb els que es cuida la terra, sabem que no es neteja el verd de cada camp perquè aporta riquesa al sòl, i ho notem, quan el toquem amb les mans. Sabem que no es practica l’agricultura intensiva i que la panyora és renunciar a volum de producció. Però és la nostra manera d’entendre aquesta feina, la de cuidar cada comensal com cuidem les nostres famílies i els nostres proveïdors les seves. Perquè cada producte dels que arriba a taula és una declaració de principis. 

Tots els camps estan certificats pel CCPAE i tot el producte que en surt, ecològic.

Tots els camps estan certificats pel CCPAE i tot el producte que en surt, ecològic.

A Valors hem entès que cal fer un esforç extra per poder treballar amb aquest grau d’exigència però estem encantats de fer-ho i sense cap mena de dubte ho continuarem fent. Perquè som una missió feta empresa i construir un món millor comença per lluitar dia a dia per allò en el que creiem. Per defensar les petites coses, els petits canvis, la gent que treballa amb ànima. 

Els tomàquets, esperant ja el seu moment.

Els tomàquets, esperant ja el seu moment.

Cada nou client és un reconeixement a aquesta manera de fer i d’entendre la restauració i tot el que l’envolta. Els nostres encerts són els encerts dels nostres partners i també compartim lògicament els errors. Perquè sols caminem més ràpid però junts arribem més lluny. 

 
Jordi Masjuan