El mes de la proximitat

 

El mes de febrer és el mes de la proximitat a Valors. Això implica no només que tindrem un dia específic als menús per tractar-ho, sinó que a més realitzarem activitats, tallers, comunicacions i accions concretes per visualitzar el concepte i posar en valor com l’entenem nosaltres, en l’espectre més ampli. 

La tecnologia, la industria alimentària i el model econòmic actual han imposat principis vinculats a l’alimentació que no necessàriament deriven en un benefici per la salut i el model socioeconòmic que visualitzem per les futures generacions. Per tal de revertir aquesta dinàmica i caminar cap al localisme, necessitem implicar-hi els grans actors polítics, econòmics i socials, però la responsabilitat individual no queda exclosa de la fórmula que ens ha de dur a una transformació radical. La necessitem pet tal de fer front a reptes inaplaçables com el del canvi climàtic. Com a entitat encarregada de l’alimentació de molts infants, tenim una sèrie de conceptes clau que regeixen el dia a dia de les nostres decisions i actuacions. 

hort valors

Les tomaqueres que el nostre proveïdor té al Parc Agrari del Baix Llobregat. D’allà venen la majoria dels tomàquets ECO que servim a escoles i instituts.

No és la quantitat, és la qualitat

A Valors tenim clar que la proteïna animal és una part important de l’alimentació de molts infants. Partint d’aquí ens centrem en la quantitat i la qualitat de la que oferim als nostres menús. La qualitat entesa des d’una doble vessant: model de producció i impacte ambiental per un costat i tractament i qualitat del producte final per l’altra. Apostem per: 

  • Un o dos dies per setmana de proteïna vegetal als menús. Ho fem entenent que som responsables només d’un dels dos àpats principals dels infants i joves, i que a les llars tenim el recurs i l’hàbit d’oferir proteïna animal quan cuinem.

  • Pel que fa al tipus de carn, reduïm la carn vermella a un màxim d’una ingesta per setmana, seguint les recomanacions i els principals estudis al respecte. Controlem la composició de les hamburgueses, per exemple, per assegurar-nos la qualitat de la matèria primera i el pollastre que servim sempre és de pagès, alimentat amb productes vegetals i criat amb sistema extensiu.

  • Per nosaltres és clau conèixer les granges i camps amb els que treballem, saber com es tracten les fruites i verdures (pesticides, recol·lecció, transport) i quina qualitat de vida tenen els animals que hi viuen. Creiem en un model extensiu perquè és el que ens assegura el compliment d’aquests principis irrenunciables a més d’un impacte positiu en el medi, la regeneració de la vegetació, la diversitat de l’ecosistema i la sostenibilitat a tots els nivells: tant social com d’impacte en l’entorn.

  • Menys és més. I entenem aquesta màxima com l’eliminació de tot el superflu, el retorn a l’origen, al producte ben tractat, a l’essència. 

Producte local i directe del productor

  • Producte local per tenir traçabilitat, per evitar el transport innecessari i la contaminació corresponent. Per apostar pel primer sector de casa nostra, per la ruralització, per la sobirania alimentària i la vida digna al camp. Producte local perquè creiem que és la manera d’apostar per les xarxes socioeconòmiques que ens encaixen. Per una societat més humanista. Perquè és la manera d’entre totes, poder ser garants del model. 

  • Directe del productor perquè la indústria alimentària està basada en una cadena d’intermediaris que sovint no aporten valor. No només això, sinó que aquest fet, sumat a la concentració d’oferta (en grans superfícies i grans distribuïdors) fa que es distorsionin els preus i no es retribueixi de manera digna al productor. Mentre engeguem i recolzem moltes iniciatives en l’àmbit empresarial, cooperatiu i individual per crear una proposta de valor alternativa a l’actual, la compra directa ens encaixa. 

En definitiva i citant a la Directora de Local Futures, Helena Norberg-Hodge, …una altra manera és possible. La localització econòmica és la clau per sostenir la diversitat cultural i biològica, per sostenir la vida mateixa. Com més aviat canviem cap a allò local, abans començarem a curar el planeta, les nostres comunitats i a nosaltres mateixos.”

granja valors

Granges del nostre proveïdor de carn ecològica, a Castellolí

Per tancar l’article de manera circular, com l’economia per la qual apostem, s’ha d’insistir en que més enllà de la política, els organismes multilaterals i la indústria, els petits i mitjans consmidors tenim la responsabilitat d’escollir el model amb l’arma més contundent que tenim: la nostra decisió de compra. Consumir és un acte polític i cada cop que ho fem tracem una nova línia en el dibuix del futur al que aspirem. En paraules de Buckminster Fuller “Mai canvies les coses lluitant contra la realitat existent. Per canviar alguna cosa, construeix un nou model que facii que el model anterior sigui obsolet”. 

Aquest mes és el mes de la proximitat a Valors. Però és un concepte transversal durant tot l’any per nosaltres. 


T’apuntes tu també a formar part de la revolució alimentària? 😉