El rol del lleure en l'educació dels infants

 

Tot i que sempre que parlem d’educació des del punt de vista formal ens ve al cap l’estona lectiva, en el dia a dia dels infants i joves hi conviuen estones històricament considerades d’esbarjo, però que des del sector del lleure seguim reivindicant i dotant de contingut educatiu. Aquests espais, habitualment el temps de migdia i les activitats extraescolars, suposen una oportunitat estimulant per treballar en un context menys estructurat i amb infinites possibilitats. Més tard sumarem els casals d’estiu i inclús els intensius de juny i setembre.

Des de Valors, entenem aquesta oportunitat com una descàrrega disruptiva a l’educació, que ens permet ampliar l’espectre i adaptar els continguts a unes estones en les que els infants estan molt més receptius degut a la seva mateixa naturalesa informal. Mitjançant aquests espais, podem transformar el concepte d’aprendre a l’escola, connectant amb el jo, amb la vida, amb la relació que tenim amb l’entorn i amb el planeta. Donar un espai pedagògic al lleure és una oportunitat per posar en valor aspectes com el rol que cada infant té com a prescriptor de bons hàbits, de decisions de consum, és revaloritzar aspectes com els sentits o les emocions, que acostumen a quedar relegats en el dia a dia quan ens centrem estrictament en l’adquisició de coneixement. És una eina meravellosa que complementa l’espai formal i que a més el pot potenciar, en aquells centres on la comunitata educativa, de la que sempre ens sentim part, treballa coordinada i aprofitant sinergies per amplificar els respectius projectes. El lleure és un espai on és més senzill donar dimensió sensorial a l’aprenentatge, és un pilar d’allò que entenem com a “nova educació”.

Dins d’aquest privilegi d’espai i temps en el qual ens movem, la nostra responsabilitat és la de fomentar un nou diàleg per impulsar una reflexió crítica constructiva. Plantejar-nos la realitat des d’un punt de vista diferent ens ajuda a entendre’n la seva complexitat i les seves disfuncions, clau per tal de transformar-la. Als menjadors i a les cuines d’escoles i instituts, confirmem a diari la relació que existeix entre projecte educatiu i un projecte d’alimentació sostenible, saludable i just. Als extraescolars i Casals veiem com els nens i nenes no distingeixen entre moments educatius i de lleure, sinó que reclamen ser tractats de manera integral en tot moment. Tot és educatiu vist des dels ulls dels infants, i això ens regala una oportunitat única als qui tenim la responsabilitat d’acompanyar-los en aquests contextos.

L’espai de migdia és un moment on explosionen els sentits. La comunicació educador-educand comença pel mobiliari, escollit perquè faciliti l’autonomia d’infants i joves, la vaixella, que transmet respecte i accentua la part sensorial dels dinars, però continua per les opcions que tenim per treballar habilitats cognoscitives com la llengua, les matemàtiques, les ciències socials, l’economia o l’ètica. 

Aquest curs hem treballat des de l’espai de migdia conceptes transversals com el primer sector, la proximitat, l’agroecologia, la geografia o l’expressió artística. Hem evolucionat junts en aspectes com la sostenibilitat i l’ecologia i hem sensibilitzat sobre el repte civilitzatori davant el que ens trobem, el canvi climàtic. Som, si no hi posem remei, allò que Harari al seu llibre 21 lliçons pel segle XXI anomena “l’assassí ecològic en massa”. A través de les activitats extraescolars hem obert un nou espai de comunicació amb infants i joves: esport, art, ciència, expressió, però amb valors transversals com el respecte, el companyerisme i la crítica. Perquè formar les futures generacions és dotar-les d’eines per millorar aquest futur i no ser-ne llurs observadors. Finalment els casals seran aquell últim contacte amb la comunitat i farem un viatge al llarg del temps amb el Dr. Uhr, i ho farem treballant-hi de manera transversal la nostra adaptació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (els OSP’s). L’estiu és un espai on l’infant esdevé protagonista, s’expressa lliurement i fa aflorar sentiments, expressions i inquietuds en un context molt més lúdic. Això ens permet treballar el seu desenvolupament integral, potenciar habilitats manuals i psicomotrius i afavorir la creativitat. Fer créixer les relacions humanes, experimentar amb espais, materials i sensacions.

El lleure, en resum, ha de ser un espai de valor i contingut i els que hi treballem, començant per les educadores de migdia i continuant per les monitores d’extraescolars o casals d’estiu formen part d’aquesta comunitat educativa, d’aquesta tribu que construirà personalitats, habilitats i somnis. Aquest mes de maig volem posar tot això en valor i explicar-ho. Però consolidar-ho és una tasca diària de tots i totes. I com moltes de les coses importants a la vida, és una feina lenta i a llarg termini. Amants com som del concepte slow food, el mes de maig serà el de l’slow education.