Els nostres Valors, el nostre projecte

 

Aquest curs hem treballat, a l’espai de migdia, tot allò que considerem configura els pilars del nostre ideari. I per dotar de sentit el viatge pedagògic que hem gaudit aquest curs amb els infants, hem de començar pel final. Els mesos d’abril i maig, hem posat en valor el rol del lleure dins l’educació transversal de nens i nenes. Si estem d’acord amb aquesta màxima, ho estarem també en que desenvolupar l’esperit crític, la sensibilitat ecològica, el model alimentari i social o els hàbits de comportament són deures que tenim com entitat del món del lleure i la restauració i que ens il·lusionen pel que signifiquen: la possibilitat d’influir en les futures generacions.

El mes de la pagesia vam explicar per què apostem pel Km0, pels petits productors i productores i a un altre nivell, per què intentem evitar intermediaris quan aquests no només no aporten valor sinó que ofeguen econòmicament als qui treballen la terra. I aquest fet és extrapolable al nostre dia a dia, quan comprem en grans superfícies que importen la fruita i la verdura de l’altra punta del planeta. Entendre per què això no és sostenible, entendre com la pagesia dignifica i teixeix el territori i com la sobirania alimentària ens pot fer una societat millor i més justa, és clau per tal de ser consumidors conscients. Perquè consumir és apostar per un model i a les escoles de Catalunya s’hi formen els qui seran consumidors i consumidore del futur (influint ja en el patró de compra de les seves famílies a diari).

Al novembre vam fer un viatge pel territori per conèixer el sector ramader, i tot i que aquí aplica tot l’explicat anteriorment, hi sumem conceptes molt a l’ordre del dia com l’aposta per una ramaderia extensiva, el benestar animal o la qualitat de la carn i els ous que arriben al plat. Per tots els que estem en contacte amb les productores, ens són properes les reivindicacions del sector lleter, que exigeix uns preus justos (la compra per sota de cost està duent al tancament de granges centenàries), de l’impacte de les “fàbriques” de bestiar que generen un impacte ecològic insostenible o de l’ús indiscriminat d’antibiòtics i menjar de poca qualitat per alimentar els animals i evitar malalties degudes al propi model d’estocatge. Som el que mengem, i re-connectar amb els aliments passa per assumir la responsabilitat que tenim en escollir allò que ens posem a la boca. Apostar per un tipus de ramaderia respectuosa, tradicional i regenerativa forma part de qui som.

Al desembre vam tocar de prop l’altre pilar de la nostra alimentació, el mar. Però també vam entendre que el mar no només és una font d’aliment sinó que genera gran part de l’oxigen que respirem gràcies als ecosistemes que hi conviuen. La pesca d’arrossegament o la contaminació són les dues principals amenaces per la salut dels oceans.  Apostar per la pesca racional, pel certificat MSC o pel contacte amb els petits peixaters és la nostra manera de reivindicar la cura dels mars i els éssers que els habiten. 

Més enllà del l’origen o la filosofia darrera de cada producte que arriba a taula, hi ha la combinació o la intensitat amb que els consumim.  I aquest any hem vist com el consum de carn actual és insostenible pel planeta i perjudicial per la salut, en alguns casos. La carn, gràcies a la industrialització de la seva producció ha passat de ser un producte de luxe que es consumia de tant en tant a un aliment barat que es consumeix a diari, sovint més d’un cop. I durant el mes de febrer vam veure com això afecta al planeta, a través de les emissions, o al consum d’aigua i la reconversió de terres dedicades a l’alimentació del bestiar. A través de la implementació del dia de la proteïna vegetal, un cop per setmana i la carn ECO sempre que sigui possible, revertim un hàbit de consum que si s'extén al nostre àmbit familiar, tindrà un impacte tangible molt superior a cap altra acció que puguem fer de manera col·lectiva com a societat. 

I tot això es sintetitza, de manera gràfica en els OSP, la nostra adaptació als ODS’s de Nacions Unides i que aquest curs, i el vinent, ens serviran per treballar projectes, tallers i activitats al voltant de tots aquests eixos transversals. El mes de març, els vostres fills i filles van impulsar desenes de projectes que de manera agregada, a totes les escoles que ens fan confiança s’han convertit en centenars, per materialitzar la interpretació que elles fan d’un món just, saludable, sostenible, responsable, en pau i que fomenti el fet de teixir aliances entre iguals. La cooperació forma part del dia a dia dels infants al temps de migdia i el repte que tenim és traslladar aquestes iniciatives, aquest esperit crític a la resta de la societat. 

Des de Valors, un any més, hem fet el que ens agrada allà on ens agrada fer-ho. Hem rigut, hem plorat, hem après i ens hem compromès, adults i joves, a transformar la societat a través del treball conjunt amb les generacions del futur. A través de l’alimentació i el lleure hem entès dinàmiques econòmiques, nutricionals i socials que ens serviran per ser millors ciutadans, més crítics, sans i conscients. Un any més seguirem fent el que ens apassiona i ho farem de l’única manera que sabem, de manera vocacional i fidels als nostres principis. Perquè com deia Einstein, els que diuen que és impossible no haurien de molestar als que ho estan fent 😊

Aprofitem per agrair a tota la comunitat educativa, des de les cuineres, passant pels equips de neteja, mestres, direccions, famílies, proveïdors i per descomptat als nens i nenes, perquè sense vosaltres res d’això seria possible ni tindria sentit.

Bon final de curs, i ens veiem després d’estiu! #somvalors

 
Jordi Masjuan