Àsia i la Creativitat

 

Projecte de Migdia Som Valors

La imaginació en els infants

Les condicions necessàries per ser creatives

Anomenem activitat creadora a qualsevol realització humana que genera alguna cosa nova. Qualsevol activitat que desenvolupem que no es limiti només a reproduir fets viscuts, sinó que creï noves imatges, noves accions, pertany a la funció creativa. És precisament aquesta activitat imaginativa la que fa que ens poguem projectar cap al futur, que siguem éssers amb capacitat per modificar el present. Absolutament tot el que ens envolta creat per la mà de l'ésser humà, segurament només amb l'excepció de la natura, és fruit de la creació i la imaginació humanes.

“PER MOLT INDIVIDUAL QUE SEMBLI, TOTA CREACIÓ CONTÉ EN ELLA MATEIXA UN COEFICIENT SOCIAL”. L.S. VIGOTSKY

Però tot innovador, per genial que sigui, és resultat del seu entorn i requereix d'unes condicions materials i psicològiques necessàries per tal de desenvolupar al màxim la seva creativitat. Ens hi dediquem aquest novembre? 😊

Som responsables de crear la màgia

L'acompanyament del procés creatiu

Per tal d'educar és imprescindible connectar amb els infants i joves. Hem fet coses increïbles el mes d'octubre creant aquest entorn necessari i volem continuar en la mateixa línia. Els infants no tenen por a equivocar-se i això és el que fa que la seva imaginació sigui, per ells i elles, real. Tenen menys eines (records) per crear, però tenen menys seny (en el sentit de raó). I el seny està demostrat que, amb els anys, acaba neutralitzant la creativitat.

Si alguna cosa tenen en comú tots els sistemes educatius, també el nostre, és en el fet de prioritzar les assignatures tècniques que suposadament ens preparen per accedir a la universitat i posteriorment ser productius. Aquest focus, fa que assignatures com la dansa, el moviment, l'art, la música o la filosofia hagin passat a ser "maries". Nosaltres reivindiquem capgirar les prioritats. Hi ha éssers creatius que necessiten entorns menys estructurats per desenvolupar el seu potencial. És per això que defensem la creativitat en qualsevol àmbit com el procés de creació d'idees amb valor social. No mercantil.

“TOTS ELS INFANTS NEIXEN ARTISTES. EL PROBLEMA ÉS SEGUIR-HO SENT A MESURA QUE ENS FEM GRANS”. PABLO PICASSO

Hem de democratitzar la creativitat. Tendim a pensar que només els grans pensadors han tingut idees que mereixin ser considerades, però qualsevol nen o nena que realitza un acte de creació o de modificació, per insignificant que sigui, està duent a terme un acte creatiu.

En els infants, la creativitat s'expressa per fases. En les més inicials (infantil) normalment el dibuix és l'art amb el que es comuniquen. Més endavant apareix l'escriptura i la representació, la dansa, la música i darrerament la tecnologia. L'activitat creadora és una lluita constant entre la funció imaginativa i el desenvolupament de l'intel·lecte i la raó. El més habitual és que quan el segon creix, caigui el primer. Però allà on es mantingui una ínfima part de vida creativa, existeix la imaginació.

Acompanyar als infants en el procés creatiu, durant el mes de novembre, implica despertar allò que posseeixen de manera innata, ajudar-los a fomentar-ho i orientar el seu desenvolupament, sense limitacions.


Bibliografia sobre creativitat
Llibres que hem utilitzat aquest mes, per si us animeu!

  • Vigotsky, L.S. La imaginación y el arte en la infancia (1986)

  • Ribaud, T. La emoción creadora (1901)

  • Llonch, Pau. El rap a l'aula (2020)


ALTRES RECURSOS
Recursos que us poden resultar interessants!

PROJECTE EDUCATIU DE LA COOPERATIVA VERSEMBRANT: Versembrant és una escola popular itinerant; un projecte que pretén fomentar la consciència crítica del jovent, mitjançant l’art urbà i el hip hop. Els seus tallers de rap, de producció i d’arts plàstiques (sobre racisme, xenofòbia, sexisme...) aspiren a posar l’estètica al servei de la crítica, en un procés creatiu del qual els protagonistes no són els talleristes sinó aquells que creant i repensant el seu entorn s’autotransformen en el procés. Versembrant és Filosofia de la praxi feta rap.

PROJECTE EDUCATIU DE LA FUNDACIÓ JOAN MIRÓ: Des de fa uns anys, la Fundació col·labora amb les escoles del districte de Sants-Montjuïc, integrant pràctiques d'innovació educativa que fomenten el treball transversal i la importància del procés artístic en qualsevol àmbit de l'aprenentatge. Els projectes es conceben i consensuen de manera col·laborativa entre el claustre docent i el Departament Educatiu de la Fundació, buscant la implicació directa de les famílies i la idea de pertinença a un territori.